Властите в Южна Корея смятат да забранят продажбата на автомобили на концерна Volkswagen AG, като окончателното решение за това се очаква да бъде взето до края на месеца. Това съобщава Automotive News, като се позовава на съобщение на Министерството на околната среда.

Ако въпросът бъде решен във вреда на германския производител, то забраната ще бъде въведена за неопределен срок. Тя ще засегне всички марки, които са част от концерна, в това число Audi и Bentley. Причината е в програмното обезпечение на автомобилите, благодарение на което се манипулират екологичните данни на техните дизелови двигатели.

Към момента в Южна Корея се предлагат общо 27 модела на концерна, като за първата половина на годината техните продажби са спаднали с 1/3. От Volkswagen AG обявиха, че няма да предприемат никакви мерки, докато не бъде съобщено окончателното решение по въпроса.

Проблеми за германския производител има и в Испания, където започна съдебно дело срещу Volkswagen AG, заведено от няколко обществени организации. Те са подали искове заради фалшифициране на данните за вредните емисии на автомобилите на концерна, както и за нанасяне на вреда на околната среда. Предварително изслушване бе още в края на 2015 г., а сега Националният съд на Испания даде ход на делото.

Германският концерн вече призна, че 683 000 автомобила, продадени в Испания, са били оборудвани със софтуер, който занижава реалните показатели на нивата на вредни емисии. Става въпрос най-вече за модели на местната марка Seat, която принадлежи на Volkswagen AG.