Ефективността на около 90% от препаратите, продавани в света, не е доказана по съвременни стандарти. В това уверява световноизвестният руски академик Павел Воробьов - познат на нашите читатели от редица публикации, в които опровергава вкоренени в съзнанието ни постулати на тема здраве. И изтъква, че 70% от тях не притежават поне някаква значима ефективност. Според него около 30% от продаваните лекарства са абсолютно безполезни, а тези, чиято ефективност предизвиква съмнения, не трябва да се продават, информира zdrave.to.

Той посочва като пример популярния препарат "Есенциале" за профилактика и лечение на чернодробни заболявания, чиито продажби през 2015 г. са огромни. Въпреки че според акад. Воробьов неговата ефективност не е доказана, а в случай на алкохолизъм той въобще е безполезен. "Още през 2003 година клинични изпитания показаха, че ефектът от приема на основното действащо вещество - есенциални фосфолипиди, е сравним единствено с ефекта плацебо. Съмнително се оказва и лекарството "Арбидол", което Американското управление по контрол на качеството на лекарствата и продуктите отказва да регистрира. Акад. Воробьов твърди, че не съществуват доказателства за неговата ефективност, но това не пречи да заема второ място по популярност сред противовирусните препарати. Лекарите и най-вече хората са свикнали с определени стоки, особено ако те продължават да бъдат активно рекламирани. Фармацевтичните компании харчат огромни пари, за да пробутат стоките си, защото загубите при извеждане от продажба на определено лекарство се изчисляват на стотици милиарди.

Освен това учените за пореден път доказаха, че хомеопатията не работи, не действа. Този път бяха анализирани 176 случая на лечение и стана ясно, че във всеки от тях единственият ефект е бил същият плацебо ефект. Независио от това индустрията "хомеопатия" процъфтява. Така например през 2015 г. продажбите на хомеопатични средства са достигнали рекордните 115 милиарда долара.

Лекарствата и хомеопатията не са единственият пример в многомилиардната индустрия, пробутваща продукти с недоказана ефективност. Огромни средства се печелят и от диети - от лични консултанти до цели корпорации. Приходите на компанията "Weight Watchers", предлагаща продукти и апарати за отслабване, през 2015 г. са в размер на 1,16 милиарда долара. Тя, както и много други играчи на пазара, предлагат собствена уникална програма. Потребителите харчат пари ту за една, ту за друга нова диета, надявайки се, че най-после точно тя ще им помогне. Но още през 2007 г. американски изследователи доказаха, че разликите в ефективността между различните видове диети е незначителна. Обаче всяка година се появяват нови рецепти за отслабване. Хората продължават да дават луди пари дори и за тези диети, които въобще не действат. Британската диетична асоциация през 2011 г. нарече диетата Дюкан абсолютно ненаучна и нездравословна. Според специалистите тя е небалансирана и може да доведе до най-различни проблеми със здравето.