Навлизането на UV лъчи през по-тъмна плака, която причинява и разширяване на зеницата, е по-вредно, отколкото неносенето на очила. Причината е, че навлизат повече лъчи, отколкото, когато човек използва естествените си защити към ярка светлина – жумене, свиване на зеницата и т. н. Това обясни в студиото на БиТиВи д-р Галина Димитрова – офталмолог от Александровска болница.

Специалистът подложи на нов тест част от евтините очила - с диоптричен апарат със спектрален фотометър. Резултатите показаха защита под 100 % и различна за отделните стъкла на един и същ чифт.

Д-р Димитрова обясни, че до 5% пропускане на UV лъчи е допустима стойност, но все пак трябва да се държи на 100% защита.

Офталмологът е категоричен, че при децата е абсолютно недопустимо използването на очила без пълна защита. Очните лекари задължително насочвали родителите към специализирани оптични магазини.

Качеството на материала също е от изключителна важност. Рамката можела да предизвика алергии. Стъклото пък освен 100 % защита, трябвало да дава и достатъчно ясен и контрастен образ.

Неподходящата рамка също може да попречи на предпазването на очите, предупреди медикът.

В пет категории спадат слънчевите очила, според светлината, която пропускат – от 0 до 4. Специалистите обръщат внимание на това, че ако някои са подходящи при облачно време и като моден аксесоар, други не се препоръчват за шофиране и дори може да са опасни.

Най-евтините детски очила се оказват много опасни. По пазарите могат да се намерят очила на цени от 5.90 до 10 лева за брой дамски или мъжки очила, както и от 3 до 9.90 лв. – за детски.

Подложени на тест в оптика заедно с много по-скъпи чифтове – например за 150 и 1500 лева, уредът отчита 100 % защита и при евтините, и при скъпите. Специалистите обясняват, че разлики има и те са в материалите.

Оптикът Христо Христов коментира, че има разлики на пипане. По думите му и евтините, и скъпите очила предлагат UV защита, но в единия случай материалите са по-качествени и лещата пази очите, а в другия – са доста по-нискокачествени, с обикновена пластмаса. Христов е категоричен, че при всички случаи окото ще се тормози повече при по-евтините материали.

Експертите предупреждават, че определени онлайн сайтове за пазаруване залагат истински капани. Те предлагали реплики на популярни марки, но с нулеви защити.

От своя страна Мирослав Йотов от Държавната агенция по метрология и технически надзор информира, че са проверени 909 видове очила, но 259 са били несъответстващи. Те са били без цена и маркировка или без инструкция за употреба. 71 видове очила пък са спрени от продажба.

Йотов посочи, че първият видим белег, че очилата не отговарят на европейските стандарти за безопасност е липсата на цена и маркировка. Той предупреди, че некачествените очила могат да увредят зрението. Дискомфортът е първият симптом. След това се поражда дисбаланс и главозамайване.