Фактът, че са разкрити едновременно и трите незаконни фабрики, работили на територията на Испания, говори, че става въпрос за голяма организация. Това каза Игнасио Косидо, директор на Националната полиция на Испания на пресконференция в Мадрид, излъчена по Канал 3.

По думите му операцията е била значителна по мащаб, защото в случая става въпрос за 8 милиона евро и 22 задържани. Той благодари на българските власти за доброто взаимодействие с испанските им колеги, но и отправи апел и към потребителите като каза, да следят какво купуват. От една страна, така бива избягвано плащането на данъци, което е проблем за бюджета на всяка държава. От друга, тютюнът от тези фабрики е бил и много опасен. Няма полезен тютюн, но онзи, който е произведен без контрол, е още по-опасен, каза полицейският шеф. Интересно, според него, е че хората, работили в тези фабрики, не са си позволявали да пушат от тези цигари, защото са знаели какви рискове за здравето крият.

Директорът на митниците в Испания Биляр Хораро съобщи, че в миналото са били разбити и други фабрики на територията на Испания, но за пръв път става въпрос за цели три.

По думите й фабриките са били много модерни, в една от тях са били бълвани по над 500 кутии цигари за минута. "При това положение можете да се представите за какви пари без ДДС говорим", каза тя.

Работата по операцията с незаконните цигарени фабрики е била дълга, но е дала добър резултат. Разследването е започнало през август миналата година. Това каза Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. Първоначално е била подадена информация към испанските власти за българи, работещи там. По думите му и премиерът Бойко Борисов има своя принос за успешния край на операцията.

Задържаните наши сънародници са били от региони на страната, в които е имало цигарени фабрики - София, Пловдив и Плевен. Всички те са били работници в държавните ни фабрики, добави той.

Петима от задържаните българи са били криминално проявени. Част от другите задържани пък, са работили в другите разбити в Европа фабрики. От 2014 г. той каза, че има 7 разбити фабрики и те са били открити на територията на Полша, Белгия и Унгария.

Припомняме, че при акцията бяха задържани 22 души. 20 от тях са наши сънародници.

Разбитите фабрики са били модерно оборудвани, помещенията дори са били шумоизолирани, а произвежданата нелегална продукция, е била пласирана на пазара във Великобритания и Франция.

Бих казал, че работата по тази операция продължи доста време, но тя даде необходимия резултат. Събирането на информация по тази група започна от август миналата година. Първата информация беше изпратена на испанските власти чрез офицери в София. В последствие нашите контакти продължиха, те станаха регулярни, тъй като нашата информация беше, че български граждани идват в Испания, за да работят в тази фабрика". Това заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов 

Спиридонов посочи важността на разбиването на престъпния канал за икономиката дадена страна. "В този смисъл българското правителство и премиерът имат огромна заслуга, защото той беше в течение от самото начало за тази операция", посочи още той и благодари на испанските си колеги за съвместната работа.

"Сътрудничеството с Испания не е от вчера. Миналата година бяха наградени двама мои служители", похвали се още той.

По отношение на задържаните, Спиридонов посочи, че въпросните лица са от региони в България, където има държавни предприятия за производство на цигари. Такива са Плевен, Пазарджик, Хасково. Що се отнася до разпространението на цигари, Спиридонов уточни, че те са били предназначени за Европейски държави, но не посочи в кои точно.

"От всички 20 задържани, 5 са криминално проявени. Има информация, че има и лица, които са работили и в други разбити фабрики в страната", уточни Спиридонов.

Операцията е може би една от най-значимите в последно време, обяви шефът на полицията на Испания Игнасио Косиго. По думите му най-важното е, че и 3-те фабрики са били разкрити едновременно на територията на Испания. Той похвали българските органи, че са дали добър пример. „Прекрасното съдействие от страна на България, която се бори срещу организираната престъпност.

Той добави, че тези цигари са много опасни.

Косиго призова гражданите да внимават когато пушат тютюн, не само от гледна точка на здравето, но и заради отражението върху икономиката.

„Консумирането на тютюн е вредно за здравето, но този който е без бандерол пречи и на бизнеса”, уточни той.

Представителката на Митниците също благодари засъвместната работа. Това стана ясно на извънреден брифинг в Мадрид на българската и испанската полиция. На него участваха Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП и Игнасио Косиго от испанска страна.

От 2013 е работено по нелегалните фабрики, а сега към тях се прибавят още три уточни тя.