На заседание в края на септември ще бъде произнесена присъдата срещу д-р Нина Байчева, която е обвинена, че е причинила смъртта на бебе в болницата в Тетевен. Ловешкият окръжен съд отложи делото днес, след като прокуратурата поиска да бъде изслушана д-р Соня Хицова, приела за лечение новородената Зара Павлинова в Плевенската университетска болница. От страна на защитата пък бе поискано призоваването на д-р Петко Зогорчев, председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз.

Д-р Байчева е подсъдима за това, че на 22 април 2015 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен лекар, въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация. Не проследила състоянието на родилката Наташа Габровска и не диагностицирала нейното АГ състояние: "тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция", като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото дете.
На днешното заседание бяха разпитани трима свидетели, допълнително призовани от адвокатката на д-р Байчева. Те обясниха пред съда какъв добър човек и професионалист е лекарката. Д-р Андрей Христов, неонатолог в Университетска болница-Плевен, пък осъществил републиканската консултация и привел детето за лечение в Плевен, също даде мнение за действията на колежката си.

От страна на експертите доц. Мария Грозева бе категорична, че не е измерен таза на Наташа и това е довело до фаталния изход на раждането. Била нарушена добрата практика за измерване още по време на бремеността, когато трябвало да се вземе решени за секцио. Бил изтърван и момента при приемането на младата жена, когато също можело да се види, че плода е голям и не може да се осъществи раждане по естествен път.

Установено било и подправяне на цифри в документацията, касаеща родилката, каза още доц. Грозева.

Съдът ще се произнесе на 29 септември, заседанието започва в 9.30 часа.