Цената на водата в различните градове може да се увеличи с между 30 и 50%, пише в. "Сега". За такова драстично увеличение настояват ВиК операторите с внесените си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) петгодишни бизнес планове. От догодина трябва да започне и подготвяната отдавна реформа във водния сектор. Нужните за нея инвестиции, както и подобряването на качеството на водата са основните аргументи за исканото шоково вдигане на цените. За София планираното увеличение от догодина е с 0.19 лв. за кубик с ДДС, което означава, че цената може да достигне 2.01 лв. при 1.82 лв. в момента.

Поскъпване за София е предвидено и за всяка от следващите години - до 2021 г., когато потребителите ще плащат кубик вода по 2.63 лв. с ДДС. Френската "Веолия", която държи концесията в София, от 1 май увеличи цените с 3.4%, или с 0.06 лв. за кубик с ДДС. Наскоро от дружеството се похвалиха, че за пет години са намалили загубите на вода от 60% до 48. Това означава, че почти всеки втори кубик изтича, а загубите се калкулират в крайната цена.

В новите си бизнес планове част от ВиК дружествата са поискали увеличението да бъде още от 1 август. Става дума за водните оператори във Видин, Враца, Добрич и Разград, съобщи Ивайло Касчиев, шеф на дирекция "Водоснабдяване" в КЕВР, пред bTV. Масово ВиК дружествата искат поскъпване от догодина поне с 8-15%. Обикновено обаче регулаторът одобрява около два пъти по-малко увеличение.