Над 500 хиляди автомобила са движат у нас без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциация на пострадалите при катастрофи. Според него трябва много да се внимава, когато се дава възможност за сезонни застраховки за срок под една година, въпреки че за моторите и караваните това е добър вариант.

"При пътен инцидент пострадалите няма как да бъдат компенсирани и обезщетени, а от друга страна при този висок процент има опасност Европа да ни наложи проверки и граничен контрол. Най-лесният начин е не водачите да бъдат спирани и проверявани на пътя, а да се използва ТОЛ системата, която ще влезе след 1 година. Минавайки, системата автоматично ще може да проверява има ли или не застраховка. Надявам се това да се случи и да се повиши обхвата на застраховката- технически средства, наблюдение на регистрационния номер и контрол", обясни още Тодоров в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

По думите му България е доста рискова държава за мотористите, тъй като липсва култура и толерантност, а отменената забрана за движение на ТИР-ове по републиканската пътна мрежа през лятото създава допълнителен риск от катастрофи.

Припомняме, че при приключилите досега 31 ревизии на доходи на собственици на луксозни автомобили стана ясно, че данъчните са установили 1,1 милиона лева допълнителни задължения. До момента са възложени общо 148 ревизии, като от края на 2015 г. до момента са извършени над 1800 проверки на притежатели на скъпоструващи леки коли, съобщиха от НАП.

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.