Американският помощник-държавен секретар Виктория Нюланд поиска властите в Косово да укрепят върховенството на закона и да засилят борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Посещението на Нюланд в Прищина започна със среща с президента Хашим Тачи, след което тя разговаря с премиера Иса Мустафа и с председателя на парламента Кадри Весели.

Нюланд заяви, че правителството на САЩ продължава силно да подкрепя Косово в неговото развитие. В този контекст тя подчерта, че укрепването на върховенството на закона и правосъдната система , както и борбата срещу организираната престъпност са от голямо значение за напредъка на Косово, съобщиха от кабинета на Весели. От своя страна парламентарният шеф на Косово отговорил, че Прищина остава напълно посветена на укрепването на върховенството на закона в Косово и на провеждането на институционалните реформи, които са необходими за осъществяване на евроатлантическите амбиции на страната. На срещата станало дума и за трансформиране на косовските сили за сигурност, което било „необходим процес в рамките на укрепването на косовската държава“.

При пристигането си в прищина на журналистически въпрос за целта на посещението й Нюланд отговори, че „има много теми за разговор“.