Премиерът Бойко Борисов обясни, че има няколко варианта по решаване на казуса АЕЦ „Белене”, че се водят преговори и че му трябва един месец, за да се намери решение на сагата.

„Румен Петков, ако е имал предложения 2006 г., когато подписвахме договорите, е трябвало да почнат да строят АЕЦ „Белене”. С тях много пъти сме говорили, че те, ако те бяха свършили каквато и да било работа още 2009 г. можеше да започнем да строим. Те не договориха нищо включително и ескалацията – колко ще поскъпне централата по време на строителството”, заяви Борисов.

Премиерът каза, че има няколко варианта за решение на казуса АЕЦ „Белене”, „те се обсъждат и в Министерството на енергетиката, и в НС, и с руската страна, и сега по време на визитата в Иран ще са тема на разговорите. Иначе 167 хил. евро всеки ден отиват. Сега полагам усилия поне в три варианта – да не загубим парите, или да си ги върнем най-малкото. Или да продадем проекта и ако се намери инвеститор, който да не иска от нас държавна гаранция, да го сторим. Но това са въпроси, които ще се решат до седмици”, подчерта премиерът. Преговаряме – и с руската страна, и в Иран, сега ще преговаряме заедно с руската страна да го продадем там. Ако не успеем с никой вариант, ще вляза в НС и ще кажа: „колеги трябва да падне мораториумът и трябва да строим”, обобщи Борисов.

Той не подмина критиките на АБВ по енергийните проекти и отново захапа бившия президент Георги Първанов. „2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договора да са решили въпроса и да са строили. Щом са спали до 2009 г., сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение. Аз още в Панорама ги предупредих, че глупостите, които са вършили да подписват само шлемове и да мислят, че нещо ще направят… Но добрите пожелания са едно, а когато става въпрос за милиарди, сядат юристи и гледат всяка буква в договора”, каза Борисов.

Той отказа да продължи да отговаря на журналисти за бъдещето на АЕЦ „Белене”. „Бъдещето време е характерно за комунистите – при тях всичко е „ще”, „ще”. Видяхме какво направиха – това е един гьол, имаме да плащаме милиарди, а нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините. Сега ви моля да ми дадете месец време търпеливо да изчакате на намерим решение. Иначе времето минава и през октомври като влезем в режима на бюджета, трябва да го сложим този милиард в бюджета, поясни премиерът.

Днес той откри на стадион Локомотив обновени площадки за Детска Футболна Академия „Надежда”.

„Винаги съм твърдял, че трябва да насърчаваме и подкрепяме българските деца да спортуват, за да израснат здрави, мотивирани и успешни спортисти. Ето защо за мен е огромна чест днес да участвам в откриването на новия терен, изграден за нуждите на школата от Детска Футболна Академия „Надежда”.

Освен обновяването на терена и прилежащата инфраструктура, проектът осигурява финансово обезпечение на треньорите и участие на световното първенство по футбол за деца и юноши „Готя Къп” в Швеция”, написа Борисов във фейсбук профила си.