Само защото домът ви е добре подреден и чист, не означава, че в него наистина ще се чувствате щастливи. Има определени цветове, аромати и аксесоари, които ще ви донесат много повече удовлетворение да си стоите вкъщи на дивана, отколкото си мислите. И това е научно доказано. Ето кои са най-важните неща, за да сте щастливи, когато сте си у дома.

1. Жълти и зелени стени

Според учени от Амстердам те предизвикват най-голямо щастие. Отдавна е доказано, че има силна връзка между цветовете, които окото ни вижда, и чувствата, които те предизвикват у нас. Така например червеното се свързва с гнева - и двете водят човека до нужда от действие и следователно имат много общо едно с друго. Специалистите обясняват, че връзките между цветовете и чувствата идват от сходството в субективните възприятия.

Зеленият цвят успокоява окото.

Жълтото се свързва със слънцето и излъчва щастие, затова често се нарича цвят на енергията. Той е подходящ за кухнята, трапезарията и дори банята, където ни кара да се чувстваме вдъхновени и тонизирани. Смята се, че

зеленото е

най-успокояващият

цвят за окото

и често е наричан цветът на баланса. Той е подходящ за стените във всички стаи и коридори на дома. Успокоява напрежението, кара ни да се чувстваме комфортно. Според някои дори помага за плодовитостта, така че е най-подходящият цвят и за спалнята.

2. Свежи цветя

Проучване на университета в Ню Джърси доказва, че присъствието на букет свежи цветя в дома води до изблик на положителни емоции, а и повишава чувството на удовлетвореност.

Присъствието на букет свежи цветя в дома води до изблик на положителни емоции.

Екип от специалисти провежда 10-месечно изследване, за да установи дали има връзка между поведенческото и емоционалното възприятие при получаването на цветя, а резултатите показват, че

те са естествен и

много здравословен

посредник на

нашите чувства

Един от изводите е, че цветята имат непосредствено влияние върху щастието, както и дългосрочен положителен ефект върху чувствата. Участниците в изследването обясняват, че когато получат цветя, се чувстват по-малко депресирани и изнервени. В същото време цветята водят и до по-силен контакт със семейството и приятелите, така че се постарайте да имате в дома си, ако не букети във вазите, то поне красиви саксии на терасата или в хола. Специалистите съветват да поставим свежи цветя и в дневната.

3. Сантиментални снимки

Ако нощното ви шкафче е заето от последното ви четиво и чаша вода, трябва да намерите друго място за тях и там да сложите няколко семейни снимки. Изследване на университета в Портмут доказва, че поглеждането към старите кадри ще ви накара да изпитате положителни чувства и ще ви даде усещане за спокойствие. Те

помагат за

менталното здраве

и засилват

паметта ви

Когато сме в хватката на лошото настроение, лесно забравяме колко добре сме се чувствали преди. А поглеждането към семейните снимки ще ни припомни това, както и колко е хубав животът, твърдят учените.

Семейните снимки на нощното шкафче ни помагат и да сме щастливи, и да поддържаме паметта си.

4. Свещ с аромат на ванилия

Има научно обяснение на желанието вечер след дълъг работен ден да си запалим ароматна свещ вкъщи. Оказва се, че миризмата ѝ има голямо влияние върху щастието.

През последните 20 години голяма американска корпорация за аромати и парфюми се опитва да усъвършенства своите методи за измерването и на субективния, и на психологическия ефект от различните видове миризми върху емоциите. Те установяват, че ароматът например на мандарината и на ванилията водят до положителни чувства. Но ако първият ни стимулира, то

ванилията ни

успокоява

и е по-подходяща за спокойна вечер вкъщи.

Ароматът на ванилия успокоява. СНИМКИ: АРХИВ

5. Дневник

Физическите упражнения и споделянето с близки определено ни помагат да повишаваме нивото на щастие. Воденето на дневник се оказва, че е друго занимание, което ни кара да се чувстваме по-добре. В същото време то допринася и за бъдещото ни настроение, и за бъдещите ни чувства. “По принцип не възприемаме обикновените моменти от деня като опит, който си заслужава да бъде преоткрит в бъдещето. Но нашето проучване доказа, че грешим за това. Това, което е обикновено сега, всъщност ще бъде нещо изключително утре, много по-интересно, отколкото очакваме”, казват учени от Харвард.

6. Домашен любимец

Има причина кучето да е наричано най-добрият приятел на човека. И тя е научно обоснована. Доказано е, че домашните любимци дават смислена подкрепа на своите стопани,

помагат им да

се справят със

социалната изолация

и в крайна сметка подобряват живота им.

Домашният любимец освен че ни дава любов, ни пази от социална изолация.

7. Подредено легло

Има голям смисъл в подреждането на леглото всяка сутрин, защото ви помага да започвате правилно деня си. Според научно проучване 71% от хората, които го правят, сами казват, че се чувстват щастливи, докато 62% от хората, които нямат този навик, обясняват, че не са доволни. Така че пробвайте с подредената спалня от сутринта, за да видите дали и вие ще сте от щастливите хора.

8. По-малко вещи

Според учени от Университета в Лос Анджелис има пряка връзка между високото ниво на кортизол (хормона на стреса) у жени и голямото количество вещи вкъщи. Това означава, че колкото повече предмети трупате в жилището си, толкова повече се натоварвате психически заради непрекъснатата мисъл за разтребването им. Намалете купищата домакински уреди, изхвърлете ненужните вещи и бъдете щастливи у дома.