Търговище е мястото, където се развива историята, която само потвърждава народната мъдрост "Помогни си сам, за да ти помогне Господ". Свещеникът в местния храм се изправил пред трудност - трябват пари за спасяване на църквата, но пари няма. И решил да направи благотворителен концерт. На призива му обаче се отзовали основно изпълнители от попфолк попрището, а всички останали отказали. 

На 21 юни фолкпевците Десислава, Галин, Орхан Мурад, Славка Калчева, Милко Калайджиев, и още куп звезди идват на стадион "Димитър Бурков" в Търговище, за да пеят благотворително за църквата "Свето Успение Богородично".

Концертът обаче не бил посрещнат радушно от всички местни и някои институции, разказва отец Бисер Христов. За това и стадионът не успял да се напълни.

"Всички тези изпълнители дариха своя труд безвъзмездно, трябва да знаем, че техните хонорари не са малки, поеха транспорта си, някои дойдоха чак от Истанбул -  Екстра Нина например, Галин – също, това момче е много добра душа. Колата му се развали в последния момент на тръгване към Търговище и той на свои разноски нае автомобил, за да не изтърве нашето събитие.”, разказва духовникът пред bTV. 

Въпреки обществените нагласи, на концерта се изпълнявали само народни песни и балади. Това било изискването на протойерей Христов. Той предупредил всички изпълнители на известната музикална компания, че облеклото, визията и песните трябва да бъдат съобразени със събитието, на което са поканени – а именно благотворителен концерт, в името на храм "Успение Богородично”. Стадионът обаче и така не се напълнил заради предразсъдъците, че църквата и фолк музиката не трябва да имат нищо общо.

"В един момент аз се притесних, че изпълнителите, свикнали на по-широка аудитория, ще се откажат, но нито един от тях не показа съмнение даже. Всеки един каза по нещо, топли думи, и то от сърце, за да подкрепи нашата кауза. Орхан Мурад откри нашия концерт с песента на Емил Димитров – "Ако си дал”, разказва свещеникът.

Битката за оцеляването на храма

Храмът "Свето Успение Богородично" в град Търговище е с история на повече от 3 века. Това е една от най-старите църкви в региона, която обаче времето не щади. Преди около две години отец Бисер Христов, който служи в храма повече от 17 години, решава заедно с църковното настоятелство да направят каквото могат, за да я запазят здрава.

С помощта на местните хора събрали около 80 000 лв. за основен ремонт. Останали стенописите, дело на големия майстор-художник Николай Ростовцев. Тяхното реставриране обаче струва почти още толкова. Процесът е бавен и труден, а цената на квадратен метър реставрация на художественото произведение струва около 150лв.

Затова, мислейки как да предизвика по-широк обществен интерес, на отец Бисер Христов му хрумва да направи благотворителен концерт.

Първоначално свещеникът се свързал с популярни имена от естрадата и рок сцената. Само че те всички се оказали заети. Изпаднал в безизходица отчето се обърнал към така наречения лек жанр в българската музика, а именно – попфолкът. От там пък се отзовали на мига и изпратили на стадион "Димитър Бурков ” плеяда от звезди.

Бисер Христов оправдава своята идея за концерт като дава за пример светите Петър и Павел: "Те са придобили тази чест не защото са стояли в Йерусалим, на едно място, а защото са били дейни, търсещи, нестандартни за своето време. Целият им живот е минал в пътуване, срещи с хората от град на град, стадион на стадион да го кажем и смятам, че ролята на църквата в днешно време трябва да бъде по-отворена към обществото. Ние не трябва да стоим в своите храмове и да чакаме някой да дойде отвън и да го убеждаваме в нещо.”

Отецът признава, че конкуренцията за вниманието на младите хора е жестока в днешния технологичен век и това изисква по-нестандартен подход. "Всъщност, този концерт не постигна особени финансови резултати, но аз смятам, че постигна други.”, завършва своя разказ отец Бисер Христов.