Британското правителство е отговорило днес на над 4 милиона граждани на страната, подписали петиция за организирането на втори референдум след проведения на 23 юни, заявявайки, че няма да има втори вот, предаде АФП.

Всеки човек, подписал се под петицията, е получил имейл от министерството на външните работи, в който може да се прочете, че "правителството е отговорило на петицията, подписана от вас".

В петицията се настояваше правителството да приложи правилото, според което, ако вотът в подкрепа на членството в ЕС или за излизане от ЕС се основава на по-малко от 60 на сто от гласовете при избирателна активност под 75 на сто, то трябва да има втори референдум.

"Както премиерът ясно заяви пред Камарата на общините на 27 юни, референдумът бе най-важното упражняване на демокрация в британската история, в което участваха над 33 милиона души, дали вота си", се посочва в отговора на правителството.

Този вот доведе до оставката на премиера Дейвид Камерън, чийто наследник на поста ще бъде посочен на 9 септември, припомня АФП. Междувременно


Вишеградската група се обяви против бързо излизане на Великобритания от ЕС,

каза днес пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Чехия Иво Шмарек, цитиран от ТАСС.

"Това бе заявено на срещата на външните министри на страните от "четворката", събрали се във Варшава за срещата на високо равнище на НАТО, уточни Шмарек.

"От общ интерес е британският "развод" с ЕС да мине възможно най-безболезнено", подчерта чешкият дипломат.

Той допълни, че Чехия, Словакия, Полша и Унгария отхвърлят възможността за ограничаване на свободното движение и наемане на работа на гражданите на държавите членки на територията на ЕС на цялата територия на общността.

Междувременно двете претендентки, останали в надпреварата за премиерския пост във Великобритания, дадоха заявки за ограничения за гражданите от други страни в ЕС. Пред евроскептичния "Дейли Телеграф" Тереза Мей съобщи, че напускането на Европейския съюз ще означава контролиране на свободното движение на хора, идващи в Обединеното кралство. Андреа Ледсъм посочи, че идващите във Великобритания след Брекзит трябва да получават разрешителни за работа, пише "Таймс".