От следващата учебна година в училище ще има нови правила. В момента Министерството на образованието мисли върху вариант междучасията да бъдат намалени от 10 на 5 минути. Промени може да има и за ваканциите

По правило малкото междучасие сега е 10 минути, а голямото - 20. Експертите имат спорове дали да запазят дължината им.

"Там, където училищата могат да си позволят, може да има по-голяма гъвкавост и по-дълги междучасия, но да не се прекалява с повече от 30 минути", обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от "Нова телевизия".

Този вариант е възможен в по-малките училища, където и децата не са толкова много. В другия случай обаче ще има намаление на почивката. 

"Ще се наложи да има по 5-минутни междучасия. Но тук свободата колко ще са междучасията ще остане в правомощията на директорите", заяви още Стаматов.

Принципът "по-кратки ваканции, но повече" се запазва. И така българските ученици ще почиват почти колкото връстниците им в Европа. Например ваканциите във Франция и Дания са колкото у нас. В Англия и Австрия децата имат една почивка повече. А във Финландия ваканциите са 4. 

На много места почивките се определят според района. Подобна идея има и у нас. 

"В макар и малката ни страна, има различни климатични особености и тази различност трябва да даде възможност и директорите да имат право за определяне на ваканции", обясни Стаматов. 

Така директорите ще имат право да определят, кои дни да са неучебни, ако има много болни деца или е твърде студено. Сега това беше само в правомощията на държавата или общината. 

От есента четвърти клас ще учат с две седмици повече - до 15-ти юни.

Учебните часове ще запазят дължината си. Но вече ще има вариант те да бъдат на блок с дължина до 90 минути, така че да не се прекъсва учебният материал.

Промените се очаква да бъдат обявени следващата седмица. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат оценявани учениците.