"Андрей Луканов предчувстваше смъртта си. Той знаеше, че го подслушват, че го изолират. Беше наясно, че който като него много знае, не живее дълго. Освен това всяка революция изяжда своите деца."Това сподели сензационно пред в. "България Днес" проф. Недьо Недев, сподвижник на бившия Първи - Тодор Живков, и негов летописец.

Според Недев главният стратег за свалянето от власт на Тодор Живков е именно бившият премиер на страната Андрей Луканов. През 1989 г. той, заедно с помощта на Добри Джуров и Станко Тодоров, организира вътрешнопартийния преврат, довел до отстраняването на Тодор Живков от партийното ръководство на пленума на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г. 

"Никой не знаеше тогава за тази голяма тайна. Не беше известна дори на близките на Тато като Костадин Чакъров, който по това време беше съветник на Тато. Дори министрите бяха в неизвестност", обяснява още Недев.

"На 9 юли 1992 г. говорихме в дома на Луканов, малко преди да тръгне за "Развигор". "Цялата злоба срещу мен е, защото съм изневерил на кастата си. И че всичко, което се случва и което може би ще се случи с мен, е израз на един стратегически кастов интерес - блокиране на реформаторското развитие на БСП и на държавата изобщо. Кастата е блестящо организирана, нейните видими представители си предават щафетата на властта и получават невидима защита. Те мен не могат да ме понасят. Те си имат политбюро в сянка, лидер в сянка - на "Секвоя", власт в сянка... Абе, хванаха си беля с мен. Аз ще издържа. Те няма да издържат. И ще ме убият някой ден...", каза ми тогава Луканов.

Три месеца след този разговор бившият министър-председател потвърждава пред Джуров, Младенов и Тодоров: "Толкова лъжа и мръсотия напластиха върху името ми, че само моята кръв може да ги измие". На 2 октомври 1996-а водоноските наистина измиват кръвта на Андрей Луканов от плочника.

Според историка Недьо Недев революцията винаги изяжда своите чеда, защото - който знаел много, не живеел дълго. "Чувал съм версията, че Илия Павлов го е поръчал, но не вярвам много в нея", споделя авторът.

Факт е, че години преди смъртта на Луканов е имало атентати срещу него. За това признава по-късно и топполицаят Ботьо Ботев: "Преди разстрела на Луканов 4-5 пъти правиха опит да го взривят!", обяснява ченгето.

Освен това самият Андрей Луканов не е вярвал, че ще живее дълго, тъй като е имал "спяща левкемия". "Но не са му сменяли кръвта, както се говореше, че се прави. Това не вярвам да е вярно", споделя още историкът на Тато.

Убийството на Андрей Луканов било изцяло заради икономически, а не политически интереси, въпреки че двете сфери са тясно свързани, коментираха запознати със случая. Според бащата на разстреляния шеф на "Мултигруп" Илия Павлов експремиерът е бил заличен именно заради т.нар. червени куфарчета. След като раздал милиони на бързо проспериращите нови бизнесмени с тенденция да си ги върне, нещата се объркали. "Куфарчетата се върнаха, но празни. Най-вероятно тези, които нямаха или не искаха да се разделят с парите си, го убиха. Ние пари от Луканов не сме вземали", заяви пред вестника Павел Найденов.

Припомняме, че Андрей Луканов бе застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома си на улица "Латинка" 15 в столичния квартал "Изток". За убийството бяха задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно бяха отменени, въпреки че и до ден днешен топ ченгето Ботьо Ботев твърди, че именно те са изпълнили поръчката.