Непрекъснато плащате повече, предимно за стоки на промоция, които се таксуват по-скъпо от обявеното намаление. На касата може да има балтия и за други стоки, които не са на промоция. За това предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП), които отчитат бум на жалби от потърпевши клиенти, пише "Марица".Експертите отчитат, че даже разликата да е една стотинка, клиентът се заблуждава и налита към намалението, което често му излиза по-скъпо. От КЗП дадоха пример точно с бъркане в джоба с една стотинка и със сарказъм коментираха, че на практика това е забогатяване на принципа "Капка по капка вир, а от него язовир".

Наскоро хранителна верига в Пловдив ощетила клиентите си с "вода за уста" и "прясна мая". На касата стоките се таксували на цена с 1 стотинка повече от обявената на етикета на щанда. Водата била с цена 3.99 лв., но маркирана за 4.00 лв. С една стотинка повече е била и маята - вместо 0.39 лв. - 0.40 лв.

При проверката експерти от КЗП са маркирали произволно избрани 19 продукта от три групи стоки, вкл. водата за уста и маята. При прегледа на издадените фискални бонове се установило, че при тези две стоки продължава да има разминаване с 1 стотинка повече в полза на търговеца.

Пред КЗП той се оправдал с фирмата, която поддържа софтуера на обектите. От писменото обяснение, в което се включила и IT фирмата, става ясно, че разликата между обявената и маркираната на каса цена се дължи на разминаване между прилагания софтуер на компютърната система и фискалното устройство.

Софтуерът изчислява сумата на клиентската сметка с пълна точност, след което закръглява получения резултат по математически правила до 2 знака след десетичната точка. Фискалното устройство обаче извършва това закръгляне на всеки ред от клиентската сметка. 

Това води, освен до увеличение на обявената стока с 1 стотинка, но понякога може да намали цената със стотинка. От КЗП са категорични, че не е допустимо, заради разминаването между софтуер и касов апарат да страдат клиентите.