Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението на Варненския апелативен съд по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Росен Йорданов, публично известен като Юзеир Юзеиров, съобщават на сайта на КОНПИ.

С окончателно съдебно решение от Йорданов и съпругата му се отнема собственост на обща стойност 1,022 млн. лв., предимно земеделски земи в Добруджа. Става дума за над 200 имота на територията на областите Велико Търново и Търговище на обща площ от 1000 дка. Сред тях е и теренът, на който Росен Йорданов и брат му Асен построиха паметник на турския войник, който впоследствие беше принудително разрушен по предписание на ДНСК.

Това е вторият иск по новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), по който има окончателно съдебно решение и първи, който стига до санкцията на ВКС.

В мотивите си върховните магистрати постановяват, че не може да се търси основание за касационно обжалване в тълкувателното решение на ВКС № 7/2013г. за наличие на причинно следствена връзка, тъй като то не се отнася за производствата по новия закон.

„В новия ЗОПДНПИ, престъпната дейност е само повод за образуване на проверката от комисията (за да не е проверката произволна), като впоследствие подлежащите на изследване от комисията предпоставки за отнемането на имущество са откъснати от наказателното производство и неговият изход няма значение за изхода на производството по отнема не незаконно придобито имущество“, се казва в решението.

Магистратите не допускат касационно обжалване и по въпроса следва ли да се приеме за установен като законен такъв доход, който е получен от незаконен изгочник, ако същият след установяването му от надлежните органи, е обложен с данък и данъкът е заплатен на държавата.

„Следва да се посочи, че незаконността на един доход се предопределя от порочността на основанието при неговото придобиване, като този порок не може да бъде саниран от декларирането на дохода и неговото облагане с данък, доколкото това действие не остранява порока на основанието за придобиването му. В противен случай би се дала възможност да се легализират доходи от престъпна дейност чрез декларирането им и заплащането на данък,което е недопустимо“, подчертават върховните магистрати.
С това съдебно решение общата стойност на имуществото по делата, спечелени от КОНПИ с окончателно влезли съдебни актове от началото на 2016 г. надвишава 9 000 000 лв.