Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Лютви Местан - ДОСТ.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. В същото време от ДОСТ заявиха, че още в понеделник ще обжалват решението.

Веднага след като стана ясно решението на Градския съд от ДОСТ го определиха като "лоша новина не за Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни". Лютви Местан е категоричен, че партията е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на Република България, но и със Закона за политическите партии. "Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура".

При подаването на документите в СГС за регистрацията на ДОСТ Лютви Местан в края на месец април каза, че"всички документи за регистрацията на партията са подготвени така, че да не дадат никакво основание да бъдат счетени за некоректни".

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Драмите в ДПС и около Местан поляризираха общественото мнение и това на политиците, Ахмед Доган за едни се оказа новият Левски, а Местан – предател на националните интереси и турско мекере. Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати.

От ДОСТ коментират мотивите на съда да не регистрира партията. Според Лютви Местан "съдията е пристрастна и необективна", а мотивите са "абсолютно несъстоятелни". (На 17 юни ДОСТ поиска отзоваването на съдията от СГС, определен да гледа фирменото дело за регистрацията на ДОСТ).

Единият от мотивите за отказа на съда е - абревиатурата на партията ДОСТ е била турска дума. Вторият мотив, още по-несъстоятелен според Местан - повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа.

"Имаме силни очаквания ВКС да бъде обективен и безпристрастен, защото продължаваме да вярваме, че в България демократичните правила, процедури и принципи са еднакво приложими за всички. Вярваме също така, че в България – член на НАТО и ЕС, не е възможно ограничаването на правото и свободата за политическа дейност. Конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани стои по-високо от интересите на олигархията, от крайно националистическите страсти и от интересите на антинатовските и антиевропейските сили в българското общество", заявява Лютви Местан. Според него нерегистрацията на ДОСТ ще означава само едно – нарушено конституционно право на политическо сдружаване и победа на ретроградните сили в България.