Денят преминава по обичайния начин, отивате на работа, взимате децата от училище, приготвяте вечерята, когато изведнъж става нещо, което ви е познато. Сякаш за втори път "сте в този филм".

В такъв момент опитвате да се върнете назад в миналото и да си спомните кога преди се е случвало това. Но моментът излита толкова бързо, че нямате достатъчно време за размисли. 

Ситуацията, в която ви се струва, че миналото се повтаря, се нарича дежавю.

Думата е с френски произход и в буквален превод означава нещо, преживяно/видяно.

Има няколко теории защо преживявате дежавю.

Дежавю е резултат от някакъв вид разминаване между това как усещате със сетивата си и възприемате със съзнанието си света около вас. Може би усещате познат аромат и умът ви препраща към първия път, когато сте го усетили.

Тази теория обаче е несигурна, като се има предвид, че повечето епизоди на дежавю изобщо не отразяват минали събития, казва Джордан Гейнс Луис, докторант по невронауки към Университета на Пенсилвания.

От друга страна, феноменът би могъл да се дължи на временна неизправност между дългосрочните и краткосрочните механизми на паметта.

Информацията за непосредствената ви среда може погрешка да премине директно към дългосрочната памет, прескачайки типичните механизми за пренос, и така, когато имате дежавю, усещате, че преживявате нещо от далечното минало.

Друга теория за чувството за дежавю гласи,

че понякога има "неразбиране" между двете структури на медиалния темпорален лоб - "носова кора" и хипокамп, които ви помагат да знаете дали нещо ви е известно, или не, и да си припомняте подробности за конкретни спомени.

В такъв случай се появява усещането за нещо преживяно, което всъщност се случва за първи път.

Може би някои образи ви изглеждат познати, защото сте ги виждали на снимка, но не разполагате с никакви спомени, свързани с тях. 

Според друга теория дежавюто може да е свързано с потрепваща дейност на медиалния темпорален лоб. Това обяснява защо хора, които страдат от епилепсия, често преживяват дежавю в началото на припадъка. 

Най-често хората изпитват дежавю между 15 и 25 г. Това предполага, че то може да е свързано с етап от развитието на мозъка.

Невъзможността да се проследи това усещане е, че то става случайно, рядко и за много кратко време.

Във видеото долу вижте някои интересни факти за мозъка, за които не знаете: