За пръв път на територията на Странджа планина са открити останки от пещерна мечка. Това е станаро преди броени дни, съобщават от Природен парк „Странджа”. Биологът Стоян Йорданов и негови колеги от екосдружение „Агалина” са извършвали мониториг на прилепите в планината, когато се натъкнали на останките в труднодостъпен коридор на Братановата пещера, пише "Монитор".Според откривателите, именно поради недостъпността на коридора останките са се запазили. За откритието вече са информирани учени от СУ „Климент Охридски”.

Преди осем години пак в Братановата пещера е открит само един зъб от пещерна мечка, но тогава на откритието се е погледнало несериозно, защото находката е единична. За сегашните открити останки се смята, че са от няколко екземпляра. Това показва, че преди хиляди години тук са живели тези величествени животни.

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е изчезнал представител на семейство мечки, който е живял в Европа през периода плейстоцен. Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години.

Огромният брой от кости, намерени в Южна, Централна и Източна Европа досега, довежда някои учени до извода, че пещерните мечки са живеели буквално на стада, но други смятат, че костите открити в пещерите са се натрупали в продължение на 100 000 или повече години, като за този период е достатъчно да умират по два екземпляра годишно в пещерата, за да се натрупа подобно количество кости.