„Спешна помощ” не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и до къде може да издържи”. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова телевизия.

„За първите шест месеца Софийската „Спешна помощ” е извършила 70 000 повиквания. От тях 20 000 са хоспитализирани. С мое нареждане от миналата седмица системата за определяне как се разпределя пациента. Решението от адрес до болницата се взима от шефа на смяната. Аз удължих срока на проверката. От всички повиквания за половин година, по-малко от 600 са поискали да бъдат откарани до конкретна болница, а не до най-близкото лечебно заведение. И в повечето случаи това е свързано с желанието на пациента. Само че „Спешна помощ” не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и до къде може да издържи”, коментира здравният министър.

Москов бе категоричен, че начинът на разпределение на парите за спешност се разпределят от министерството. Работата на „Спешна помощ” се финансира от държавата. Имаше заповед, която аз съм препотвърдил, в която се казва пациентите да се карат до най-близкото лечебно заведение, добави Петър Москов.

Относно циклотрона в Александровска болница здравният министър коментира: „Циклотронът от днес работи. Това е една мини атомна централа. Това, което сме направили е да открием една инвестиция на държавата, която е построена и досега беше с документ за въвеждане в експлоатация. В хода на тези стъпки, има процеси за увеличаване на мощността, които трябва да се проследят, като например радиационната защита на апарата. Единият циклотрон, който се намира във Варна работи на пълната си мощност.