Днес, 7 юли, православната ни църква чества паметта на Света Великомъченица Неделя.

Неделя или Кириакия, а също още Неделя-Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. По време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва "Похвала на светата великомъченица Неделя".

Според преданията описани и от Св. Патриарх Евтимий, Св. Неделя е родена в Мала Азия и била дългоочакваното дете, което дошло в отговор на молитвите на родителите и? Доротей и Евсевия. Още в ранно детство тя била възпитана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог. Това било времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните. Те били преследвани, затваряни в тъмници, заточавани или насила били карани да се отрекат от вярата си.

Света Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите и заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на раните и?, както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли накарали властите да я осъдят на смърт. На лобното и? място след молитва Св. Неделя предала духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата (7 юли 289 г.). Починала на 22 години, но както пише св. Евтимий: "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата и? Господна беше удовлетворена, чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни..."

Столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" отбелязва своя най-голям храмов празник днес.

Имен ден празнуват: Недялко, Недялка, Неделя, Неда, Нели и Нелина.