Жълт код е обявен за днес в 15 области на Северна, Западна и Южна България заради силен вятър, предаде БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, София град, София област, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще духа силен вятър със средна скорост 14 - 15 м/сек. с пориви до 20 м/сек. В останалата част на България е обявен зелен код.

С усилване на вятъра през страната ще премине студен атмосферен фронт. През деня вятърът от северозапад, в Източна България от север-североизток, ще се усили – ще бъде умерен, в западната част на Дунавската равнина силен. Дневните температури ще се понижат слабо и максималните ще са между 26° и 31°, в София около 25-26°, уточниха от НИМХ.

Над планините също ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра около 12°.

По Черноморието облачността временно ще се увеличи и на много места ще превали и прегърми. По-значителни ще се валежите по северното крайбрежие. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат около 26°-28°. Температурата на морската вода е 25° - 26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.