Мощите на свети великомъченик Георги Победоносец ще бъдат донесени в България от Атон през 2018 г., предаде ТАСС, позовавайки се на председателя на УС на Балканското Атонско дружество Андрей Кристов.

„Балканското Атонско дружество организира масово поклонничество на Света гора, посветено на 1000-годишнината от руското присъствие в Атон. Над 100 души от Русия, България и Сърбия през последните три години са посетили манастирите на Атон. Това поклонничество ще продължи. Главното събитие за нас в близко бъдеще ще бъде посрещането на мощите на свети великомъченик Георги Победоносец в София. Това събитие ще бъде посветено на победата в Руско-турската освободителна война и освобождението на България“, каза Кристов.

Освен възрастни хора в поклонническите пътувания са участвали и много деца. Отделно от това Балканското Атонско дружество се е погрижило и жените , на които им е забранено да посещават Атон, да видят поне отдалеч да видят манастирите. Те са могли да се поклонят на атонските светини на специален кораб. В плаващия храм са били представени частица от Кръста Господен, мощи на Свети Пантелеймон и апостол Андрей.