Бившият британски премиер Тони Блеър все пак отново защити решението си Великобритания да се включи във войната в Ирак през 2003 година. Блеър говори на дълга пресконференция, в която пряко коментира публикувания днес доклад на британска анкетна комисия, според който Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване“ (на иракска армия от оръжия за масово поразяване).

В рамките на пресконференцията Блеър изрази „тъга, съжаление и извинение” по отношение резултатите от разследването, оглавявано от сър Джон Чилкот, но после повтори дългогодишната си мантра относно нуждата от нахлуване в Ирак през 2003 година.

„Вярвам, че взехме правилното решение и светът е по-добър и по-сигурен”, заяви Блеър.

„Стигнахме до извода, че Обединеното кралство се е включило в нахлуването в Ирак, преди да бъдат изчерпани мирните опции за разоръжаване“, каза Чилкот, представяйки доклада на комисията.

„Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни“, добави той.

„Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съмнение, макар че е трябвало“, изтъкна още сър Джон Чилкот.

В доклада се посочва също, че година преди началото на войната в Ирак премиерът Тони Блеър е обещал на американския президент Джордж Буш, че ще бъде с него „каквото“ и да се случи. Тоест това е станало през 2002 година.

Разследването оценява действията на Запада в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин като „напълно неадекватни“.

В по-ранна писмена позиция Блеър, който беше премиер на Великобритания от 1997 до 2007 година, изрази готовността си да поеме отговорност за действията си.