Служителката от влялата се в ДАНС служба ДАТО /Държавна агенция "Технически операции"/ Антоанета Първанова е арестувана заради проверки срещу пари дали срещу дадено лице има заявки за СРС-та.

Това е станало вчера на съвместна операция на прокуратурата и ДАНС със съдействието на служба ДАТО. Служителката е задържана на работното й място.

Жената е назначена в звеното, което приема заявленията за прилагане на СРС-та. Тя въвеждала данните от искането в електронен регистър, правила е проверки и е отпечатвала талон, след което искането се придвижвало напред.

Първанова е спипана, благодарение на въведената на 16 януари система за сигурност. Обвинена е за изнасяне на държавна тайна,и изтъкна на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Обвинението е по чл. 357 ал.1. Периодът на извършване на деянието е от ноември 2013 до края на 2013 г. Антоанета е осъществила нерегламентиран достъп до системата, уточни градският прокурор Христо Динев. По думите му действията й биха затруднили работата по доста разследвания.

От 500 до 3000 лева са плащали "клиенти" за проверка за СРС-та на Антоанета Първанова.

Някой от клиентите на жената са били на месечен абонамент. Тя работи в службата от 2010 г. Лицата, които са ползвали усругите й са на по-високо ниво от уличен дилър, сред тях няма политици, стана ясно на брифинг в прокуратурата днес.

Щетите касаят националната сигурност, тъй като разработвани лица са разбирали, че са на мушката, стана ясно на брифинга.

Роднини на служителката са били посредници при търговията с данни. Задържания вчера пред НОИ е бил нейн абонат. Арестуваните са общо 4-ма. Сред тях е нейн зет.