Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване“ (на иракска армия от оръжия за масово поразяване).

Това обяви председателят на анкетната комисия сър Джон Чилкот, която разследва участието на страната в иракската война.

Докладът обвинява тогавашния премиер Тони Блеър за включването на страната във войната в Ирак.

„Стигнахме до извода, че Обединеното кралство се е включило в нахлуването в Ирак, преди да бъдат изчерпани мирните опции за разоръжаване“, каза Чилкот, представяйки доклада на комисията.

„Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни“, добави той.

„Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съмнение, макар че е трябвало“, изтъкна още сър Джон Чилкот.

В доклада се посочва също, че година преди началото на войната в Ирак премиерът Тони Блеър е обещал на американския президент Джордж Буш, че ще бъде с него „каквото“ и да се случи. Тоест това е станало през 2002 година.

Разследването оценява действията на Запада в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин като „напълно неадекватни“.

"Въпреки изричните предупреждения, последствията от нахлуването бяха подценявани. Планирането и подготовката за Ирак след Саддам бяха напълно недостатъчни", заяви Чилкот.