Човешкият имуннодефицитен вирус, по-известен като ХИВ, продължава да е непреодолимо препятствие за медицината, но група учени смятат, че са открили начин да го блокират и да създадат първата ваксина срещу него. Учени от Университета на Тексас разработват по-нетрадиционен метод за блокиране на ХИВ чрез инжектирането на "добър" вирус в тялото, съобщава онлайн изданието Engadget.

В момента учените използват концептуална разработка, която да блокира разпространението на колонии бактерии ешерихия коли. Те са направили вирус, който да атакува и поврежда клетките на тези бактерии и не им позволява да прехвърлят и да приемат генетичен материал. По този начин те практически повече не могат да заразяват други клетки и се спира тяхното разпространение.

Дотук обаче е теорията. На практика все още има много работа преди този модел да бъде направен годен за използване в човешко тяло. Едва след това ще започне и идентифициране на възможните добри вируси и модификации, които могат да блокират ХИВ по подобен начин. Въпреки това учените смятат, че единствената реална пречка пред новия метод може да бъде евентуално забавяне или неодобрение от регулаторите. Специалистите не се наемат със срок на разработката си, но казват, че тя може да е готова "в близко бъдеще".