Част от кореспонденцията, която като американски държавен секретар Хилъри Клинтън е получавала посредством частен имейл сървър, е съдържала секретна информация. Това заяви ръководителят на ФБР Джеймс Коми, цитиран от АФП. Според него обаче няма предпоставка на Клинтън и екипа й да бъдат повдигани криминални обвинения.

Коми обяви края на разследването на разузнавателното бюро по въпроса с имейлите на Клинтън, като резултатите от него ще бъдат насочени към Министерството на правосъдието.

Според шефа на ФБР няма пряка информация, че частният сървър на Клинтън е бил хакван и че трети лица са имали достъп до класифицираната информация, но такава възможност не е напълно изключена.

Бившата първа дама и държавен секретар и екипа й са били „изключително непредпазливи” при провеждането на служебна кореспонденция, но според Коми няма доказателства, че умишлено са нарушавали закона и съответно – основания за криминално производство срещу тях.

Скандалът с мейлите на Клинтън избухна миналата година, когато стана ясно, че като държавен секретар на президента Обама в периода 2009 – 2013г. тя е използвала свой частен мейл сървър и лични имейл адреси за работна кореспонденция, съдържаща класифицирана информация.

По-рано днес платформата „Уикилийкс” публикува база данни с над 30 000 от въпросните имейли. Те представляват най-вече кореспонденцията на Клинтън с нейни съветници и заместници по различни дипломатически въпроси, включително размириците в Либия и Близкия изток.