Четиримата лидери на терористичната клетка, извършили атентата в белгийския град Вервие, са осъдени на затвор между 8 и 16 години.

Те са подготвяли нападения в Белия и са свързани с терористични нападения в Париж.

Трима от подсъдимите, включително Маруан ал- Бали, единственият останал жив при спецоперацията във Вервие, бяха осъдени на 16 години затвор. Още един подсъдим получи 8-годишна присъда.

На януари 2015 година в югоизточния белгийски град Вервие полицията проведе голяма антитерористична операция, която приключи с престрелка с членове на терористична клетка. Бяха убити двама джихадисти, а 8 бяха арестувани. От тях петима бяха поставени под домашен арест, а останалите останаха следствени, но на свобода. Обиските във Вервие потвърдиха, че членовете на тази групировка са подготвяли нападения срещу полицията и държавните институции на Белгия.

След парижките атентати от 13 ноември стана известно, че лидерът на терористичната клетка във Вервие е Абделхамид Абауд. Той е мароканец с френско гражданство, който постоянно живеел в Брюксел, откъдето нееднократно е пътувал за Сирия. Той е смятан за един от главните организатори на парижките атентати. Абауд бе убит на 18 ноември по време на операция на френските спецчасти в парижкото предградие Сен Дени. При операцията във Вервие той не е бил заловен, зщото в този момент се е намирал в Сирия, където воювал в редиците на терористичната организация "Ислямска държава".

Съдебният процес срещу терористичната клетка във Вервие започна този май. Обвиняеми бяха 10 души, но на подсъдимата скамейка се оказаха по-малко лица. Други 10 души ще бъдат съдени задочно, защото се намират в редиците на ислямистите в Сирия. Става дума за граждани на Белгия, Мароко Нидерландия и Франция.