Британската лира отново рязко поевтиня и достигна стойност от $1.3112 – това е нов антирекорд от 31 години насам, съобщи „Ройтерс“. Така паундът днес вече струва с 12% по-малко, отколкото на 23 юни – денят, в който мнозинството избиратели във Великобритания гласуваха за излизане от ЕС.

Лирата леко поскъпна след изказването на управителя на Bank of England Марк Карни при представянето на шестмесечния доклад за финансовата стабилност, че спадът на паунда може да подпомогне дефцицита по текущата сметка. Веднага след това обаче валутата обратно тръгна надолу с още 1,1%.

Централната банка изрази и загриженост за спадащия инвеститорски интерес към британски активи, което ще направи още по-трудно страната да финансира големия си дефицит по текущата сметка.

Един от най-големите фондове на пазара на недвижими имоти във Великобритания - Standard Life Investments, обяви още вчера, че спира сделките на местния пазар и това се превърна в най-сериозният знак за бъдещ финансов трус след референдума.

Инвестиционният фонд, който е част от застрахователя Standard Life, обясни решението си с ръст на желанието за предсрочно погасяване на ипотеки заради неяснотата след вота.

Съобщението на фонда бе направено след края на търговията в понеделник в Лондон и при намалена търговия в САЩ заради националния празник. Днес бе първият ден, в който пазарите да реагират на новината.

"Рискът изглежда днес под натиск – новината за Standard Life със сигурност се отрази и това засили общото негативно настроение на пазара“, казва Алвин Тан, отговарящ за валутната търговия в Societe Generale.

Още един знак за мрачно настроение бе спадът до историческо дъно на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, които са маркер за цената на кредитите по света.

В същото време британският сектор на услугите заабави ръста си, който достигна тригодишно дъно. Очакванията за сектора са на най-ниските си равнища от 2012 година насам.

Паундът поевтиня и спрямо еврото, което днес струва 0,849 паунда – най-ниското ниво от октомври 2013 година. Спадът спрямо общата европейска валута е по-незначителен в сравнение с този спрямо долара, защото последиците от референдума се отразяват и на цялата еврозона. От деня на вота британската лира е с 10% по евтина спрямо еврото.