Просто за да се посмеем, от offnews решили да изчислят как би живял българинът, ако животът му мине в евро. През изминалата седмица най-обсъжданата тема беше как цяла Европа трябва да въведе еврото. Първият сигнал затова дойде веднага след като Англия гласува за напускане на Европейския съюз.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия бързо отсече: „ЕК планира да въведе еврото като валута във всички страни от Европейския съюз“.

Българският премиер Бойко Борисов към това добави: „Готови сме да го въведем еврото, щом се налага“.

А ние изчислихме как ще звучат еврата в българската действителност.

Оказва се, че ще работим за 1.15 евро на час (минимално заплащане на час у нас – 2.30 лева), пенсионерите ще вземат най-малко 80 евро на месец (минималната пенсия в България е 161,38 лева), а средната пенсия ще е 150 евро (около 300 лева). Само за сравнение един германски пенсионер взема 1050 евро, а германска пенсионерка 528 евро.

Помощите за деца също ще са доста шокиращи – детската надбавка ще е 18 евро на месец, а за две деца 42 евро. Месечно за дете в Германия се вземат 190 евро.

Във Видин със сигурност ще се въодушевят от еврото, защото ще им се пада да вземат 320 евро на месец, в София не е толкова зле – средната заплата ще стане 600 евро, но пак звучи смешно на фона на брюкселските заплати от 3000-4000 евро.

Средната заплата на столичани просто ще се доближи до най-бедните в Испания, където 600 евро е минималната работна заплата. А българската минимална работна заплата – тя ще звучи така – 210 евро.

Това е що се отнася до приходите ни, а до разходите ни сметката е още по-иронична. Въвеждането на еврото в която й да е система, вдига цените.

Но ако приемем хипотезата, че цените останат непокътнати. Ще си купуваме кафе за 50 цента или 1 евро, а цигарите ни ще са 2.50 евро.

Хляб и мляко ще струват 50 цента, за сравнение в другите страни от ЕС, където са около 1 евро. 1 евро, но при заплата не 320, а 1500 евро.

Сравненията са показателни. Съпоставката на България с другите страни в Европейския съюз показа, че засега си оставаме в българската действителност на евросънища.