Заради престрелката, при която беше тежко ранен Димитър Желязков-Митьо Очите и беше убит бодигардът му Александър Александров, има прекомерно засилено присъствие на полиция. Това е впечатлението, което се създава заради опитите на МВР да осигури спокойствие.

Полицията проверява всяка луксозна кола в Слънчев бряг, а данъчните спират туристи на излизане от барове и ресторанти, за да ги питат дали са получили касова бележка. МВР не се трогна от критиките и вчера разясни кой подлежи на щателна проверка - хора, които нямат вид и профил на летовници, т.е. вкарват акцизни стоки и не са по къси панталони и с раници, пише в. "Сега".

"Спират те на - кръговото на Поморие, кръговото на Несебър, на входа на Слънчев бряг, вътре в комплекса, след комплекса, както и на случайни други места. Общо проверките са с една повече от тези в Кербала, но все пак там е НАТО, тук е само полицията, няма чак такава сигурност. На всеки разклон те спират и те проверяват. В Маями полицията по брега е по къси гащи и с велосипеди, тук - с бронежилетки и автомати", оплака се тв водещият Емил Кошлуков.

Началникът на бургаската полиция Калоян Калоянов обаче не е съгласен с критиката. "Възможно е такъв вид полицейско присъствие, съчетано с проверки от други контролни органи, да доведе до някакъв дискомфорт. Но той е само за тези, които имат притеснения. Лично съм проверил всеки един пункт и трябва да ви уверя, че колегите спазват много стриктно изискванията, които съм поставил - да се проверяват хора и автомобили с рисков профил. Не считам, че полицейското присъствие в Слънчев бряг предизвиква отлив на туристи. Факт е, че това води до един друг резултат, който вече отчитаме - намаление на броя на престъпленията. Предвид ситуацията, включително и в съседни страни, виждам голям резон в по-засиленото полицейско присъствие в Слънчев бряг, където през юли и август броят на туристите става 500 000", обясни Калоянов пред "Дарик". На въпрос попада ли в графата "рисков профил" дрескодът - пура и бронежилетка, както на 8 юни Димитър Желязков-Очите се появи в ресторант в Слънчев бряг и бе посрещнат с канонада от изстрели, комисар Калоянов отговори: "В момента такова явление не се наблюдава".

Калоянов даде пример кой трябва да има готовност да бъде проверен: "Рисков профил на автомобил е такъв, който превозва високорискови стоки от гледна точка на акцизи - наливен алкохол, стоки без бандерол. И човек, който явно няма профил на турист, а целите му са съвсем други. Достатъчно професионализъм има у колегите, за да могат да преценят кого да проверят", обясни той.

Очаква се днес (5 юли) данъчните да кажат дали има резултат от многото проверки и какъв е той. Междувременно търговци в курорта разказаха, че от НАП са изключително активни и в момента. Проверките им започват вечер, като инспекторите се докарват с автобус в курорта и започват да обикалят заведенията.

Разследването на прокуратурата по престрелката в Слънчев бряг стигна до извода, че става дума за организирана престъпна група. Като обвиняеми за участие в нея бяха привлечени общо седем души. Соченият за лидер на групата Божидар Кузманов-Кравата избяга и се издирва. Друг от заподозрените - Данаил Петков, наемател на заведението, където стана престрелката, също замина за чужбина. За задържането му е издадена европейска заповед за арест. Докато МВР го издирваше, той даде две интервюта за националните телевизии. В крайна сметка бе арестуван в Испания преди няколко дни. Разследващите обясниха, че сега има два варианта за връщането му у нас. Единият е той да се съгласи доброволно да се върне, другият е чрез съдебно решение. Процедурата ще отнеме около месец.