„Добре дошли в Ада”. Трансперант с този надпис посреща пристигащите на най-голямото летище в Рио Де Жанейро, пише АФП. Причината е демонстрация на местната полиция заради неизплатени заплати. Недоволството на униформените идва само месец преди в бразилския мегаполис да се проведат летните олимпийски игри.

Терминалите на международната аерогара Галео ще са основните точки на пристигане на половин милион гости на града за олимпиадата.

Днес на същото място над 100 представители на различни спешни служби, сред които пожарникари, издигнаха скандалното предупреждение. „Добре дошли в ада. На полицаите и пожарникарите не се плаща. Който и да дойде в Рио Де Жанейро, няма да бъде в безопасност”, гласи цялото послание.

По пода на терминала бяха разпръснати и 50 паднали пластмасови манекени, облечени в униформи и символизиращи убитите от началото на годината полицаи в Рио.

През миналата седмица служителите на органите на реда организираха няколко демонстрации по улиците заради неизплатените им заплати. До голяма степен причината за ситуацията е извънредното икономическо положение, което беше обявено в щата Рио. След като федералното правителство отпусна извънредни средства се очаква някакви плащания да бъдат направени тази седмица.

Бразилският град е първият в Южна Америка, който ще е домакин на Олимпийски игри. Нарастват обаче притесненията, че полицията няма да се справи с охраната на събитието.

Убийствата в конгломерацията се увеличиха с 15% през първата четвърт на 2016 година, а същото се отнася и за грабежи без фатален край.

Кметът Едуардо Паес обвини за всичко федералното правителство.

„Това е най-сериозният проблем на Рио и държавата се справя ужасно”, е мнението на Паес.

В последната година бразилката икономика изпадна в рецесия, а различни корупционни и други скандали разтърсиха управляващата класа. Върхов момент в политическата криза беше започването на импийчмънт процедура и временното отстраняване от длъжност на президента Дилма Русеф.