Турският премиер Бинали Йълдъръм постави падането на режима на Башар Асад като условие преди установяването на мирното сътрудничество.

На днешното заседание на Министерския съвет Йълдъръм подчерта неизбежната необходимост от подобряване на двустранните отношения със Сирия така, както това вече става с Русия, Израел и Египет. Ние сме длъжни да постигнем мир със Сирия, но първо режимът, който подложи на изтребление над половин милион души, трябва да си отиде, подчерта той.

Според него правителството е с твърдото намерение да развива приятелските си отношения и със страните от ЕС и САЩ, но докато ситуацията в Сирия не се стабилизира, това ще затрудни решенията. „И все пак има надежда за промяна, всеки трябва да понесе отговорността си. Преговорите за траен мир продължават, имаме обща граница, но е необходима справедливост. Турция е страната, която понася най-тежките негативи от конфликта в Сирия, останалите държави са далеч от проблемите, до тях не достигат нито бежанци, нито терористи и си въобразяват, че това ще продължи вечно. Ако в региона има съперничество, Турция ще продължи да кърви. И това вече не е регионален проблем, а глобална заплаха, това е целта на ДАЕШ“, заяви Йълдъръм.

Той призова стратегическите партньори на Турция да загърбят индивидуалните си сметки и да се обединят, за да спрат кръвопролитията в Сирия и се зарече, че страната му ще участва активно в този процес. Премиерът прогнозира, че преговорите с Дамаск няма да са лесни и кратки, нито бързо ще се стигне до решение. „Диктаторският режим трябва да приключи. Ние няма да преговаряме с режим, който отне живота на над половин милион мирни жители. Но тъй като сме съседи, сме задължени да постигнем добри отношения“, подчерта Йълдъръм.