Поставете своя професионален живот в служба на справедливостта и работата да ви доставя радост, щастие и житейско удовлетворение.

Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на церемонията за връчване на удостоверенията за успешно завършено задължително първоначално обучение по ЗСВ на кандидатите за младши съдии и младши прокурори и на решенията на Съдийската и Прокурорската колегии за назначаване на кандидатите за младши съдии и прокурори от випуск 2015/2016 г., предаде БГНЕС.

„Бъдете свободни и не робувайте на общественото мнение, когато то не служи на истината, отдайте се да служите на обществото, но никога не се превръщайте в негови слуги, пожела той на младшите съдии и прокурори. Моля ви, бягайте с всички сили от света на сенките”, завърши Панов приветствието си.

„Правото е професия, която се учи цял живот, днес ще получите много съвети и пожелания, но вие сами трябва да правите избора кои съвети да приемате и кои - не. Ако вземете чуждата справедливост, тя може да е маска”, каза правосъдният министър Екатерина Захариева, цитирайки известна притча.

Пожелавам ви ревниво да прилагате закона, посочи в поздравление и председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Не обвинявайте и законодателя, правната ни система, уви, колкото и да е независима, е единна, ние работим заедно, продължи той. В огромното експертно множество магистратът е най-големият експерт, професионалистът тук се създава в сложна среда,каза Кирилов. „При нас важи правилото, че силата на експерта е да знае, опитайте се да не знаете, да четете и да пишете много. Пожелавам ви като дойде време да отстъпите от позициите, които заемате, и си дадете равносметка ,вашата оценка за вашата работа да бъде висока, да се чувствате достойни и справедливи”, завърши той.

На първо място искам да отбележа изключителната роля на Института по правосъдието, който успешно се справя с вашата подготовка, заяви зам. главният прокурор Пенка Богданова. Да бъдеш съдия или прокурор изисква много морални качества и почтеност, допълни тя.

След многото поздравления, които получиха, младшите съдии и младшите прокурори положиха клетва поотделно като групи в името на народа точно да прилагат Конституцията и законите на Република България, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи.

От утре всеки от нас ще говори от свое име със своите актове, предстои ни отговорност, защото подобно на лекарите, ние ще трябва да лекуваме човешките отношения, обърна се към присъстващите младшия съдия Пламена Славова. С думи на благодарност към учителите и кураж към съвипускниците си това направи и младшия прокурор Диана Йорданова.

На края на тържеството бяха връчени назначенията на младшите прокурори и съдии.