Безбройните красиви кътчета в България получават все по-често признание не само у нас, но и зад граница. Поредното доказателство е престижното първо място на Велико Търново в класация за най-красиви места по света, които са построени на отвесни склонове, съобщава panorama.bg.Избраните локации са наречени "архитектурни бижута", а градовете, които са намерили място в класацията – "съкровища".
В публикацията се посочва, че не е било никак лесно тези градове да бъдат построени на толкова труднодостъпни места, което е пример за желанието на човечеството да подчини дивата природа, дори когато не става дума за постройки с отбранителна цел.

Италианските автори на класацията са категорични, че Велико Търново и другите участници в подреждането "предизвикват спонтанен възторг, когато ги видиш на живо, а обаянието им се запечатва за дълго в съзнанието".

Колко престижна е лидерската позиция на българския град доказват имената, останали след него в класацията: емблематичният комплекс от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, френският Рокамадур, италианските Риомаджоре, Вернаца, Чивита ди Баньореджо, Пиодао в Португалия, Вади Даван в Йемен, Санторини в Гърция и др.