Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, под егидата на Центъра на изследване на демокрацията, на тема: „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”, предаде БГНЕС.

Участие във форума вземат министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др. На него бе представен доклада за оценка на корупцията, в който се разглеждат равнището на корупцията и развитието на антикорупционните стратегии и политики през 2015-2016 г. В доклада се отбеляза и липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 г., многобройните корупционни зависимости и отношения, придобили общественост като завладяване на държавата.

През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г., заяви в началото на форума председателят на Центъра за изследване на демокрацията д-р Огнян Шентов. Двете крупни мерки – рестартирането на контролната система и създаването на независима антикорупционна прокуратура са двете мерки, които се препоръчват в доклада, добави той.

Всички нива на административна корупция и завладяването на държавата водят до формирането на области със системни проблеми, в които непрекъснато се сблъскват и блокират повечето политики за противодействие, заяви при представянето на доклада Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в ЦИД. Такива проблемни области са: злоупотребата с обществени поръчки, механизмите на скритата икономика, ДДС и другите данъчни измами, контрабандата и функционирането на нелегалните пазари, блокирането на правоприлагащите институции, възпрепятстването и блокирането на работата на различни институции и контролната система, завладяването на медиите.

Подкупите в администрацията се извършват в много случаи със съгласието на административните ръководители и изобщо не става дума за няколко „гнили ябълки”, посочи Стефанов. България е с ниво на корупция като при страните в предприсъединителна фаза към ЕС, продължи той. При най-високото ниво на корупция в администрацията през 2013-2014 г. 29.3% от населението над 18 г. съобщава, че е участвало в корупционни сделки най-малко веднъж през предходната година. Тенденциите при разпространението на корупцията в бизнес сектора са също обезпокоителни, се казва в доклада.През 2015 г. около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС- 4%. А повечето от корупционните сделки в бизнес сектора остават неидентифицирани и ненаказани.

В ден първи от своя мандат казах, че не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще превъзмогнем корупцията, но този път трябва да се извърви, заяви в изложението си пред форума президентът Росен Плевнелиев. Той посочи и тежкото наследство от миналия строй, който е способствал за развитие на това отрицателно явление в обществото. Повече от 10 години се обсъждат тези проблеми със системните усилия на НПО, продължи президентът и препоръча такива доклади и оценки да бъдат част от ежедневието на институциите. Докладът за разследване на корупция алармират за най-негативната форма на развитието на корупцията - превземането на държавата. Системата от трайни корупционни отношения стигна ниво, което доведе до най-неприемливата злоупотреба с власт, подчерта президентът.

Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо, смята той. Проблемите са тежки, а ресурсите ограничени, затова трябва да се окуражи и организира гражданското общество в тази борба. Най-тежката форма е установяването на частен контрол върху правоприлагащите органи. Завладяването на държавата по този начин има и своите наднационални проекции, особено в сферата на енергетиката, относно свързаните с това явления на енергийната зависимост. Един регулатор се събуди от тежката ситуация по пътя на енергийната реформа, но, все пак, нека не забравяме къде бяхме. Защото днес в България всеки гражданин на България трябва да плаща последиците от Големия шлем. Трябва да помним това, за да не допускаме повече тези рискове.

АЕЦ „Белене” е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, без договор, без нищо, което е част от доброто управление. Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене”, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес, посочи Плевнелиев.

Добре би било да помним, че корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система, каза той. И напомни случаят със скандалната сделка с АМ „Тракия”, как бе договорена, с какви лихви - днес тя е построена, няма бариери по нея и е построена на цена в пъти по-малка от оферираната в началото.

Плевнелиев говори и за ситуацията с обществените поръчки и смята, че електронните досиета са пътят към прозрачността. Втората мярка е наличието на правила за управление на парите на държавата. Добър пример в тази посока е първото служебно правителство на Марин Райков, което спести пари на данъкоплатците в борбата с олигархията, напомни президентът. Той изрази надежда за бъдеща подкрепа на антикорупционния закон, иницииран от вицепремиера Меглена Кунева. И призова политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет, както и за създадат механизми за нея, за да проработи системата. Нужен е не компромис, а консенсус за борбата с корупцията, подчерта държавният глава.

Плевнелиев подкрепи усилията на министрите на правосъдието, на вътрешните работи , по европейските работи и ги увери че застава зад всяка една идея за реформиране на съдебната система. Подкрепа за всяко действие, което ще я придвижи напред, за повече справедливост, каза той. Разчитайте на моята подкрепа, а аз ще разчитам на вашата мобилизация, подчерта президентът в края на изложението си пред форума.