След като в Москва мълния удари мобилния телефон на момче, докато то разговаря по време на буря, руски медии потърсиха мнение на експерти.

Алксандър Гинзбург, доктор на физико-математическите науки, заместник-директор на Института „Обухов” по физика на атмосферата към Руската академия на науките отговаря:

"Какво е риск? Каква е вероятността, какви са щетите. Не съм сигурен, че мобилният телефон, доколкото разбирам, е по-опасен отколкото велосипеда или щеката за скандинавско ходене или още нещо, което може да носи всеки човек. Това, в което е ударила мълнията, значи го е ударила. Ако е улучила, то за съжаление е лошо. Но не мисля, че има някаква особеност, че е мобилен телефон. Просто мобилните телефони са много и ги държат около главата. Това е като случайност. Мълнията удря от време навреме и за съжаление от това загиват и хора. Имах случай в центъра на Москва, тогава живеех в малка двуетажна къща, обкръжена от високи блокове и въпреки това по някакъв начин в нашата къща падна мълния и изгоря новият компютър. А в другите апартаменти изголяха телевизорите. Разбира се – има електричество в мобилния телефон, малко и като всяка и най-малката електрическа мрежа може да бъде по-опасна, отколкото изолацията. Не трябва по време на буря да се говори по мобилния телефон”, препоръчва Гинзбург.

Колкото до момчето, ударено от мълния, както той разказва сам пред Life.ru, мълнията го удря по ръката, но сега само главата го наболява. Според медиците момчето не е пострадало, то е в пълно съзнание и не се нуждае от специална медицинска помощ. Вероятно става дума за непряко попадение на мълния или само на една част от мощния електрически поток. Отново по същото време мъж загина край брега на река, ударен от мълния. Край него пострадаха две жени.