Най-възрастният жител на Видинска област - Илия Христов, стана на 106 г. и отпразнува рождения си ден в петък. Той живее в дома на 85-годишната си дъщеря Боринка в с. Дреновец. За празника си получи от кмета на селото Надя Иванова почетния знак на община Ружинци, а самодейци от местното читалище го поздравиха с танцови изпълнения.

Според дъщеря му, разковничето на дълголетието му е в доброто му сърце и трудолюбието.

"Винаги е имал добро отношение към хората и не е спирал да работи. И на мравката път прави, добротата му е го е довела да стигне до тези години. В селото знаят, че винаги е бил услужлив и с каквото може е помагал. Цял живот е работил и до преди 3-4 гоини гледаше собствена градина, поливаше, работеше в нея. Все казва, че движението е живот, до преди няколко години ходеше и до съседното село", разказва дъщеря му.

Дядо Илия е родом от балканското с.Горни Лом, но останал полусирак, баща му се оженил за друга и той пасял овцете. Когато станал на 18 г. слязъл в с.Дреновец да търси работа и го наели аргатин от Еньовден до Димитровден. След като свършила полската работа, поискал да го задържат като слуга и да работи за единия хляб, защото нямал къде да отиде.

"Дядо ми, който имал четири дъщери, видял, че момъкът е много работлив, и му казал - избери една за жена и оставаш", разказва историята му баба Боринка.

30 години дядо Илия е работил като санитар в болницата в Лом, но не могъл да запише медицина, защото трябвало да гледа семейството си. След това работил и в аптеката в с.Дреновец.

"На 106 години е с добра памет, интересува се от политика", допълва синът на дълголетника Йордан и разказва, че когато празнувал 100-годишнината си сам обиколил магазините в селото, за да черпи за юбилея си.