Рокерите от "Нощните вълци" пристигнаха в района на "Александър Невски", докато пред централния вход на храма група техни противници бива разделена от полицейски кордон и метални заграждения, предаде БГНЕС.

От южната страна на катедралния храм мотористите бяха посрещнати с питка и мед от проруски активисти, няколко православни свещеници пък ги благословиха в славянския им поход за мир. В същото време от другата страна антипротестиращи скандират „Тук не е Москва“ и носят плакати „Путин - фашист, световен терорист“.

Преди пристигането на мотористите имаше поредица от инциденти и напрежение между привърженици и противници на рокерите. Антируските демонстранти, около 50 души, влязоха в сблъсъци с полицията. Те започнаха да скандират искания за оставката на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, защото, според тях, те са превърнали „България в руска губерния”. Около катедралния храм пък обикаляше автомобил със знамето на Украйна.

По последна информация, полицията трябваше да задържи четирима души на площада.

„Нощните вълци”, съпровождани от полиция, се отправиха към Руската църква, а по-късно ще дадат и пресконференция, за да разяснят целта на похода им.

БГНЕС припомня, че вчера край Бургас се стигна до сбиване между две групи хора – на противници и поддръжници на "Нощните вълци". Всички участници в сбиването бяха отведени в полицията за обяснения.

От МВнР пък официално оповестиха, че представителите на клуба са навлезли на територията на България с шенгенски визи и не фигурират в забранителните списъци на ЕС. От външното министерство уточниха още, че дипломатическите представителства на Република България в Руската федерация не са издавали визи за руски граждани, принадлежащи към мотоклуб "Нощни вълци".

Мотоциклетна групировка "Нощни вълци" поддържа близки отношения с руския президент Владимир Путин. Структури на "Нощни вълци" има в редица бивши социалистически страни, включително в Сърбия и България. Лидерът на рокерите Александър Золодостанов е личен приятел на Путин, който понякога яхва мотор и кара заедно с "Вълците".

През 2014 година САЩ въведоха санкции срещу 24-ма граждани на Русия и Украйна, както и срещу редица компании като в черния списък бяха именно и рокерите. Година по-късно и Канада вписа „Нощните вълци” в списъка за налагане на визови ограничения и икономически санкции.

Мотопробегът, който организират всяка година, всява смут в редица страни по пътя им. Миналата година например първо Полша, а след това и Германия обявиха похода за провокация.