Бившият министър на външните работи на Сърбия и официален кандидат за поста на генерален секретар на Вук Йеремич пряко е участвал в разпределението на средствата от черната каса в Демократическата партия, предаде БГНЕС.

Йеремич е едно от ключовите лица, който със сигурност знае отговора на въпроса къде са отишли 20 млн. евро от черните каси на Демократическата партия по времето на Борис Тадич. Според белградските медии "Йеремич е бил последният човек, който е имал поглед върху движенията в черната каса".

Парите започват да се събират през 2010 година по личната заръка на Йеремич и Тадич. Официално парите се събирали с цел да се помогне на дясната ръка на американския президент Барак Обама Рам Емануел, който тогава се състезава за поста градоначалник на Чикаго. Преди включването му в кметската надпревара Емануел бе началник-кабинет на Обама. Тадич и Йеремич смятали по този начин да получат американска подкрепа за тяхната партия и те да останат на власт и след изборите от 2012 година. Тогава бе създадена и сега управляващата формация на сръбския премиер Александър Вучич - Сръбска прогресивна партия.

Рам Емануил печели изборите, но така и не се стига до финансови взаимоотношения и ангажименти с Демократическата партия на Тадич и Йеремич.

"Със сигурност в касата имаше три милиона и за тях знаеха Йеремич, Тадич... Така или иначе никога не се разбра къде отидоха тези пари. Но, най-големите съмнения паднаха върху Йеремич, който имаше пряк контрол върху черната каса. Много бързо след това Йеремич напусна ДП и създаде неправителствена организация, за която не каза от къде има средствата за нейната дейност", се казва още в разследванията на сръбските журналисти.