За първи път в българската класация на Forbes - Топ 70 на българските знаменитости, челното място принадлежи на шоубизнеса, а не на спорта.

Причината за това е Маги Халваджиян, който през последната година отново продуцираше някои от най-рейтинговите проекти на Нова ТВ, а от няколко месеца развива и сериозна филмова дейност в световен мащаб.

За четвърта поредна година класацията на Forbes отличава звездите, успели да превърнат изкуството си в бизнес.

Маги Халваджиян се определя като практичен човек, който започва с малки проекти и инвестиции, докато „машината се завърти“. Така преди години започва да снима видеоклипове на български музиканти – един, два, десет, докато в един момент бройката надхвърля 500.

После идват рекламите и предаванията. Първоначално по-малки и с по-нисък бюджет, докато постепенно не стига до хитовите продукции в праймтайма на националните телевизии.

„Стигнахме таван, който от няколко години се опитвам да пробия, но няма накъде повече“, казва Халваджиян в ексклузивно интервю за новия брой на Forbes, който е вече на пазара.

В българската класация Топ 70 на българските знаменитости се открояват хората, които през изминалите месеци най-цялостно са покрили критериите, по които американският Forbes вече повече от 15 години изготвя своята класация.

В звездната класация попадат спортисти, музиканти, телевизионни водещи и продуценти, актьори и режисьори, модели и хора на изкуството.

Измерват се успехите само през последната година – от август 2015 г. до юли 2016 г.

Методологията, която се следва за изготвянето на класацията, е:

- Успех в своята област и конкретни постижения през изминалата година

- Развиване на бизнес/инвестиция/осигуряване на работа за повече хора, участие в рекламни кампании, ангажираност с благотворителни инициативи

- Участие в телевизионни проекти и предавания, присъствие в медиите

- Активност в социалните мрежи

Останалите интересни и успешни личности в класацията показват любопитни тенденции в българския шоубизнес.

48 от 70-те места са заети от мъже, а в топ 10 мъжете заемат цели 9 позиции. Риалити предаванията продължават да са най-големият генератор на звезди у нас, като водещи, съдии и участници са сред най-разпознаваемите лица в България.

Благодарение на Преслава (22) и участието ѝ в подобни формати попфолкът отново се завърна в национален ефир.

Киното и сериалите също започнаха да се събуждат, като новите продукции изстрелват към върха както актьорите в главните роли, така и продуцентите, които стоят зад тях.

С нови роли от екрана в класацията ни попадат 3 прекрасни дами – Яна Маринова (50), Теодора Духовникова (46) и Лилия Маравиля (65).

Тази година имаме четирима шеф готвачи, устояли на огъня в кулинарната битка между телевизиите, в Топ 70 влизат шеф Манчев (28) и тримата гладиатори от кухнята на MasterChef (55).

Най-ярката звезда, която се завърна в класацията директно на 10-та позиция, е очарователната Поли Генова с нейния успех на Евровизия.

Освен класацията Топ 70 на българските знаменитости, в новия брой на сп. Forbes ще намерите и годишното специално издание Forbes Life, посветено на хубавия начин на живот и насладата от успеха.

Още в броя: 10 съвета за изграждане на успешен стартъп – от хора, които вече са го постигнали; най-влиятелните жени в света; Елизабет Холмс – империята ѝ се разби на пух и прах.