Администрацията на американския президент Барак Обама е предложила на Русия ново военно партньорство в Сирия, съобщава в. „Вашингтон поуст“, позовавайки се на анонимни източници. Партньорството ще се изразява в задълбочено военно сътрудничество между двете страни при борбата срещу някои екстремистки групи. В замяна Москва ще съдейства за спирането на атаки от страна на сирийската армия срещу подкрепяни от САЩ бунтовници.

Според изданието текстът е предаден на руските власти в понеделник след няколко седмици на преговори и вътрешни дискусии в американската администрация.

Вашингтон е обещал да обедини сили с руските ВВС по отношение на общи цели и координиране на разширени кампании срещу групировката „Джабхат Ал Нусра“, която е клон на „Ал Кайда“ в Сирия. Тя е и една от основните групи, които се сражават срещу сирийския президент Башар Асад.

В рамките на предложението, което е било одобрено лично от Обама, американски и руски военни ще си сътрудничат на безпрецедентно ниво – нещо, за което руската страна призовава от доста време, допълва още изданието.

В същото време Русия се е съгласила да окаже натиск на Асад да прекрати бомбардирането на определени бунтовнически групи, които САЩ не смятат за терористични. Вашингтон от своя страна няма да предостави на Русия точното местонахождение на тези групи, но ще определи дадени географски зони, които да бъдат безопасни от нападения на сирийската армия.

Изданието обаче посочва, че този план вече има критици, сред които и военният министър Аштън Картър, според които предложението има няколко слабости. Една от тях е, че няма достатъчно надеждна информация, чрез която да се определи, кои бунтовници принадлежат към „Джабхат Ал Нусра“ и кои не, тъй като отделните групи често пъти се намират в близост една до друга. В същото време анонимен представител на американската администрация е посочил, че в плана не присъстват последствия за Русия или Асад, ако не спазят своята част от споразумението.

Според други източници на вестника от Вашингтон за Москва това споразумение не е важно само във връзка със сирийския конфликт. Руският президент Владимир Путин вижда увеличаващото се военно сътрудничество като признание за важността на Русия и начин за справяне с руската изолация след кризата в Украйна.