Всички спешни центрове в страната вече ще пращат седмични отчети за това къде линейките им са транспортирали пациентите - дали в най-близката болница, както е по закон, или в по-далечна. Ако това е станало, ще трябва да посочат по каква причина. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който е в града за да открие две реновирани отделения в МБАЛ "Пловдив".

Шарков уточни, че проверката в столичната Спешна помощ все още не е приключила, тъй като е поискан нов анализ. След обобщаване на резултатите, ако има виновни, те ще бъдат наказани, добави зам.-министърът.

Той коментира и обвързаността на лекари с фармацевтични компании - днес се очаква да бъде публикуван списъкът на медиците, които да били финансово стимулирани от дружествата. "Това, разбира се, не е нормално, но се прави по цял свят. Здравното министерство може да попречи, но други органи са компетентни", добави д-р Шарков.

На въпрос дали сме готови за терористичен акт с много пострадали и жертви като в Истанбул, той обясни, че наскоро е проведено такова учение в страната, където са тренирани действията на институциите при подобна ситуация.