Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора, твърди авторитетно изследване, публикувано от ООН.

Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в. „Сън". Експерти от десетки страни се стекоха в Женева за да обсъдят мрачните възможности на „Смъртоносни автономни оръжейни системи"(САОС, "Lethal Autonomous Weapons Systems"), които са способни да извършват убийства, без да е необходим човешки контрол над тях.

Подобен вид машини са известни на широката публика от филми като „Терминатора", но в действителност роботите-убийци могат да бъдат всичко - от умна мина до въоръжен с картечници дрон. ООН иска налагането на стриктни правила за използване на роботите-убийци, за да бъде гарантирано, че те няма да бъдат използвани като оръжие за война, но със сигурност може да се каже, че терористите няма да се съобразяват с тези правила.

"Въпреки че тези [роботизирани умъртвяващи] системи могат да са достъпни на технологично напредналите страни в начална фаза, то е вероятно, че те ще бъдат разпространявани", се казва в доклада. "Терористите в действителност активно търсят такива системи", продължава документът, цитиран от БГНЕС.

Поради незаконни начини за разпространение е възможно САОС да попаднат в ръцете на терористи. Светът е на ръба на революция в роботиката, в която се очаква да видим машини, поемащи ролите на хора и потенциално да предизвикат безработица от действително катастрофално ниво. Но колкото по-разпространени стават роботите, толкова по-лесно те могат да попаднат в ръцете на терористи и да бъдат използвани за убийството на невинни хора.

В доклада на ООН се казва още, че поради присъщия двоен характер при употребата на много роботизирани технологии, много системи, които първоначално са създадени за цивилни цели, лесно могат да бъдат променени и да бъдат превърнати в механични убийци.