Българското дипломатическо представителство в Турция е в готовност да реагира във всеки един момент, когато има сигнал от наши сънародници, които се нуждаят от помощ.

Външният министър Даниел Митов потвърди, че няма пострадали българи при атентатите на летище "Ататюрк" в Истанбул.

"Имаше естествено случаи на българи, които не можеха да се свържат с роднините си, но те са разрешени", допълни той.

Митов посъветва българите преди да тръгнат на път да се уведомят за обстановката във всяка една държава, за която пътуват или преминават през нея.

Освен това на сайта на МВнР има услуга за електронно вписване на хората, които пътуват за Турция.

"Уведомихме и помолихме българските граждани да се регистрират на сайта на МВнР. Там имаме една електронна услуга "Пътувам за", която създава възможност българските посолства и консулства да реагират много бързо", допълни още Митов.

Ако не може да се реагира бързо и ефективно при кризите, които ни заобикалят, това се дължи на липсата на достатъчно интеграция в ЕС, смята още той. По думите му на Европа й трябва лидерство.

"Силно лидерство и да се върви към повече интеграция. Голяма част от проблемите, които има Европейският съюз, са, че не е интегриран достатъчно, а в момента имаме много въпроси пред себе си, които трябва да се решават", коментира Митов.

"Не е само интеграцията, създаването на единния европейски пазар, създаването на дигиталния пазар, конкурентно способността на европейската икономика", посочи като пример дипломат №1.