Законопроектът за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, познат като Антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, се върна на поправителен в пленарната зала. Това става факт заради това, че първият опит за приемането му от парламента се провали, предаде БГНЕС.

Първото, което трябва да си кажем, е, че ние имаме проблем. Този проблем трябва да се адресира и да се предприемат мерки, за да може прекратяването на корупцията по високите етажи, проверката на конфликта на интереси, на имуществото да се случат по законов и утвърден начин, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на обсъждането на закона на първо четене.

„Другата тема, която е важна за нашето разглеждане на първо четене е въпросът за органа за борба с корупцията, който трябва да бъде единен, силен и да има гаранция, че ще бъде отчетен пред обществото и Народното събрание. Качеството на този орган, на което всички държим е неговата независимост”, увери Кунева.

Тя обясни, че между първо и второ четене може да се направи работна група, за да може и най-малкото съмнение за независимостта в органа за борба с корупцията да бъде адресирано. „Искам да поема ангажимент, че забранени въпроси между първо и второ четене няма“, категорична бе Меглена Кунева.

Според нея, ако се подкрепи философията на закона и депутатите са съгласни с нея всеки един опит да се направи по-добър текст чрез колективния разум, е добър. „Чрез този закон искаме да дадем абсолютно всички гаранции, че органът е независим и всичко, което може да се подобри, ще бъде направено. Трябва да се види кое е най-работещо у нас и как ще се приложи в България”, смята вицепремиерът.

По отношение на анонимните сигнали Кунева обясни, коментира, че това е един от най-чувствителните въпроси в закона и че в тази връзка са предложени гаранции.

Кунева допълни, че ако на първо четене се реши, че този антикорупционният закон и създаването на единен орган за борба с корупцията са необходими, ще се намери решение на абсолютно всички въпроси.