Свидетели сме на пореден атентат в Турция. Това е голям удар за тях и за региона, за туризма им и по принцип. Още снощи изразих съжалението си за случващото се, а днес публично на ръководството на турската държава и на всички пострадали граждани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел относно атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Премиерът посочи, че в момента в България се взимат всички мерки, като е възложил на министрите на транспорта и на вътрешните работи да предприемат необходимите действия за проверка на сигурността по летищата. Той добави, че сме осигурили възможността „да приемаме самолети и да помогнем на въздушното пространство като трафик“, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки, настоящето ще е такова. Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

На въпрос дали има развитие по Брекзит: „Не мога да говоря от името на другите лидери, но така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили. Чак сега, те са почнали да се интересуват в Гугъл за Европейския съюз“.

За резултатите от заседанието на Европейския съвет: „Ние за пореден път показахме, че сме изключително толерантни и към Дейвид, и към избора на Великобритания. Не е така лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за 5-тата икономика в света. Затова проявихме разбиране да изчакаме до септември месец, когато ще има избори и нов премиер във Великобритания“.

Относно решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”, премиерът заяви: „Ние винаги сме твърдяли, че България може да работи по големи енергийни проекти свързани с Русия, но по европейски правила. Видяхте как опити на предишни правителства в обратното бяха тежко санкционирани. Не можем да допуснем процедура за собствеността на тръбите и компесаторните станции. Искам Европейската Комисия и Европейският съюз да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект? Дали Гърция и Турция, бидейки в Турски поток, ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не се обиколи Украйна? Това ще им го напишем и писмено, за да може да се спрат спекулациите и опонентите ни да спрат да ни атакуват. Така както сме лоялен член на НАТО, искам и ЕС и Комисията да знаят какви пари трябва да заплати България. Не може това да е само български проблем-когато се спира да е общ, а когато се плаща да е само български“.