След две успешни и много редки у нас операции, 47 годишен мъж, пострадал при катастрофа, е със спасена ръка, съобщават от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

На 27 юни т.г. тир спука гума на магистрала "Тракия" и връхлетя върху лек автомобил. След удар в мантинелата, лявата ръка на пострадалия водач на автомобила е била почти изцяло отрязана в средната част на раменната кост. Артериите, кръвоснабдяващи ръката, са били напълно прерязани. Очакванията са били ръката да бъде ампутирана. Вместо това с две операции, втората извършена днес, ръката е възстановена и топла, има артериални пулсации. Смесен екип от съдови хирурзи и ортопеди е успял да " пришие" ръката и да върне нормалното функциониране на артерии, вени, сухожилия и мускули в двучасова операция, извършена веднага след катастрофата. Днес в продължение на пет часа бе извършена втора операция за стабилизиране на костните структури на рамото чрез поставяне на импланти в раменната кост и предмишницата.

Екипът от УМБАЛ „Свети Георги“, участвал в операциите, включва ортопедите д-р Румен Бацелов и д-р Николай Харалампиев от Звено „Ортопедия и травматология“ на Отделението по спешна медицина, съдовия хирург д-р Георги Христов от Клиниката по съдова хирургия и ангиология и анестезиолога д-р Надка Благоева от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Реплантацията е повторно свързване на напълно ампутирана част чрез възстановяване на артериалния приток и венозния отток. Като цяло, всеки пациент с ампутация, включваща горен крайник, е подходящ за реплантация, но идеалните „кандидати“ са хора с остра – от гилотинен тип, ампутация на палеца, на няколко пръсти, на дланта, китката и предмишницата, защото са минимално замърсени.

При подобни инциденти, първата задача на дежурния екип е да опита да направи реплантация. Едва след като се изчерпят всички други възможности се пристъпва към ампутация, категоричен е д-р Бацелов. Той уточни, че благодарение на двете операции 47-годишният мъж ще възстанови ръката си и няма да се стигне до протезиране. Това не е първата операция с подобен изход на д-р Бацелов, преди години той възстанови напълно ръката на мъж, след като беше срязана от банциг.