Kъм този момент и аз, и Екатерина Захариева искаме всичко, което е констатирано да бъде публикувано, а не да остане някаква техническа тайна. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на прокурорската колегия на ВСС за мисията европейски прокурори, които са у нас да извършат анализ на държавното обвинение, предаде репортер на БГНЕС.

Те са у нас в качеството си на експерти от най-новата структура на Генералния секретариат на ЕК – Службата за подкрепа на структурната реформа.

Цацаров допълни, че в споразумението, което е подписано между Службата за техническа помощ, която осигурява логистично и е орган на Европейската комисия мисията на колегите от европейските страни и Министерството на правосъдието, както и с наше участие, има клауза за конфиденциалност. „Тази клауза не ни дава право за каквито и да е изявления. Тази клауза в същото време е предмет на искане от наша страна за отмяна, защото на първо място самият характер на споразумението не може да бъде таен, той не може да бъде таен за вас, той не може да бъде таен за българското общество. Не може да бъде тайна това мнение на експертите, които ще бъдат публикувани дали в крайна сметка ангажират по някакъв начин органите на ЕК или са само експертни мнения”, отбеляза главният прокурор.

Цацаров коментира, че в резултат на мисията ще бъдат продуцирани междинни доклади, както и един окончателен през декември.

„Според споразумението и тези доклади са конфиденциални. Моето предложение и настояването на министър Екатерина Захариева категорично е за отпадане на тази клауза. Ще дойде момент, в който тези доклади трябва да бъда публични, защото в противен случай това обезсмисля мисията на първо място и на второ място я натоварва както нея, така и всичко друго с едни нереализирани очаквания или с някаква секретност, която нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави“, допълни той.

И главният прокурор, и правосъдният министър са поискали отмяна на клаузата за конфиденциалност на техническото задание. „Един от проблемите, които бе обсъждан, когато мисията бе отложена, поради липса на конкретизация на това споразумение бе именно този. Ние поискахме изрично и до момента нямаме такова разрешение да изнасяме информация вън от тази, която ви казвам, както и нямаме отговор на въпроса ще бъде ли премахната тази клауза, а ние държим да бъде премахната“, посочи той.

Главният прокурор като цяло оценява разговорите до момента като изключително конструктивни. Стана ясно, че мисията поискала среща с редови прокурори и следователи, но Цацаров не каза кои. „Не защото не мога да ви кажа и защото това е тайна. Първо, защото малко или много аз съм принуден да се съобразя с това споразумение. Второ, защото мисията има пълната свобода да кани и осъществява срещи с колеги прокурори и следователи, без знанието и на ръководството на прокуратурата и тя го прави“, заяви той.